Leda i förändring

För att vara i framkant som företag, organisation och som ledare, krävs mer än att bara ha örat mot rälsen och anpassa sig när förändringen kommer. Som ledare kan det vara bra att se sig själv som en del i en exponentiell utveckling mot något bättre – och leda förändring.

Genom att leda förändring i små steg och se den som en del i det dagliga förbättringsarbetet, kan man tona ner och bibehålla en känsla av stabilitet och trygghet. För förändring kan vara skrämmande och trigga fly- resp. fäkta-beteende.

Varför känner vi motstånd mot förändring?

Förändring innebär ofta att vi behöver kliva ur våra komfortzoner, vilket kan utlösa känslor av osäkerhet, ångest och rädsla. Dessutom kräver förändring ofta att vi måste ge upp rutiner och vanor som har blivit en viktig del av vår identitet. Förändringar stör känslan av stabilitet och förutsägbarhet och får vår hjärna att ifrågasätta den nya situationen och undra över om den är säker eller inte. Detta leder till ett naturligt motstånd mot förändring, även om förändringen skulle kunna vara positiv.

Andra orsaker till att vi känner motstånd mot förändring kan vara brist på information, normer, värderingar och personliga övertygelser. Vissa människor har en personlighet som gör dem mer öppna för förändring, medan andra är försiktiga och känner större motstånd. Tidigare negativa erfarenheter färgar självklart vår inställning till förändring, liksom huruvida vi uppfattar förändringen som positiv eller negativ. Känner vi bristande kontroll eller liten påverkansmöjlighet, blir vi ofta mindre benägna till förändring. Rädslan för det okända kan trigga negativa känslor, vilka leder till motstånd. Motståndet mot förändring minskar om man känner sig som en del av den och om man har möjlighet att påverka.

Ibland kommer man till en punkt då finjusteringar och dagligt gnet inte räcker. Det kan krävas mer omvälvande förändringar och transformationer av både organisationer, tankesätt, sätt att leda eller arbeta på. I dessa fall gäller det att planera förändringen i detalj och maximera förutsättningarna för att lyckas.

Hur kan man öka viljan till förändring och förutsättningarna för att lyckas?

Innan en förändring genomförs är det viktigt att se till att alla är med på tåget, dvs att alla vill och förstår nyttan med förändringen. Under en förändring är det bland annat viktigt med en positiv inställning och efter förändringen behöver man ha tålamod och fira de framsteg som gjorts.

Nedanstående bild visar övergripande steg som bör tas samt vad som är viktigt inför, under respektive efter en förändring.

Vi stöttar ledare och organisationer inför, under och efter förändringsarbetet. Läs mer om vårt erbjudande kring att leda i förändring här.

Av Ulrika

Var vänlig kontakta mig på ulrika@bloomingminds.se om du vill veta mer.