Emotionsloopen

De olika signalsubstanserna Dopamin, adrenalin, kortisol, oxytocin och serotonin samverkar i en positiv hälsosam och naturlig emotionell spiral – som ni kan se i bilden.

Höga förväntningar på mentala prestationer liksom oro för saker i livet, kan generera en ohälsosamt hög stressnivå. Om konstanta kortisolpåslag tillåts pågå under lång tid utan adekvat återhämtning, finns risken att vi hamnar helt ur balans med allvarliga konsekvenser för både välbefinnande och prestation. Dessa ständiga kortisolpåslag skapar en ny, högre normalnivå av kortisol och vi når aldrig det tillstånd som det eftersträvansvärda serotoninet skapar.

Vi är formade av livet på savannen där vi sökte sådant vi hade brist på och som var avgörande för vår överlevnad; information, sociala relationer och näringsrik mat. Trots att vi i vårt moderna samhälle snarare upplever ett överflöd av information och mat, fortsätter hjärnan att belöna oss med härligt dopamin när vi upprätthåller sociala kontakter, tar del av ny information och konsumerar näringsrik mat. 

Bristen på oxytocin och serotonin driver oss att söka snabba dopaminkickar såsom att ta upp telefonen, äta godis, använda sociala medier, spela eller använda droger. Vi vill ha mer och mer, men efter de första kickarna blir upplevelsen inte lika intensiv och till slut uteblir stimulansen helt. Detta förstör systemet och leder till en dopaminbrist, vilket illustreras av den röda pilen och den ohälsosamma rödgröna loopen.

När du väl hamnat i den rödgröna loopen, behöver du aktivt söka dig till trygghetssystemet och stimulera oxytocin- respektive serotoninutsöndring. Det kan du göra genom att umgås med vänner, föra meningsfulla samtal och känna samhörighet med andra människor. Du kan också prova med massage, träna, kramas och ge dig själv beröm för något du gjort bra – eller för att du är du. 

Ett tips är att i November, när naturen vilar, kan även du unna dig extra mycket avkoppling och sömn.

Av: Ulrika på Blooming Minds.